Kako prostatitis utiče na seksualni život muškarca?

Prostatitis je uvijek povezan s vrlo neugodnim osjećajima za muškarca: problemi s mokrenjem, nestabilna erekcija itd. Kvaliteta života sa upalom prostate je ozbiljno narušena. Kada se nastali problemi ipak tjeraju na posjetu urologu, ne razmatra se uvijek pitanje seksualnog života pacijenta. Zapravo, seks s prostatitisom često je povezan s raznim vrstama erektilnih poremećaja, tako da mnogi pacijenti uopće ne pokušavaju seksualne odnose. Ali u nekim slučajevima problemi nisu toliko izraženi, pacijent ostaje seksualno aktivan, pa mu radosti seksualnog života nisu strane. Da li je moguće imati seks ako je žlezda upaljena ili su takva zadovoljstva još uvek zabranjena?

Redovni seksualni odnosi su izuzetno korisni za muškarca sa prostatitisom

Prostata i njena uloga u životu muškarca

Prvo, vrijedi razumjeti važnost prostate u životu svakog muškarca. Prostata je najvažniji organ u tijelu. Ako je oštećen, može se razviti muška neplodnost, pa čak i onkologija. Stoga je važno održavati zdravlje općenito, a posebno organ, što će omogućiti muškarcu da zadrži energiju i seksualni život do starosti. Ovaj organ u obliku kestena nalazi se ispred rektuma ispod mokraćne bešike i okružuje urinarni kanal.

Prostata se sastoji od žljezdanog tkiva koje proizvodi sok prostate, i mišićnih struktura koje tjeraju ovaj sekret da se kreće kroz žlijezdane kanale, čime se eliminira mogućnost začepljenja, a samim tim i sprječava razvoj upalnih procesa u prostati. Organ obavlja tri važne funkcije:

  1. Motor.Između lobula prostate nalaze se mišićne strukture, zbog čije kontrakcije dolazi do zadržavanja mokraće tijekom aktivne erekcije i oslobađanja sperme. Ako je funkcioniranje prostate poremećeno, pojavljuju se problemi erektilne i urinarne prirode. Na osnovu toga liječnici često utvrđuju da je motorna aktivnost prostate poremećena.
  2. Sekretar.Sastoji se od stvaranja posebnog sekreta koji sadrži masu bioaktivnih enzimskih supstanci kao što su kolesterol i proteoliti, biogeni amini i fosfolipidi, citrat citrat i cink. Ova sekrecija stvara plodno tlo za spermu kada se ona oslobađa sa spermom tokom ejakulacije. Punu proizvodnju sekreta kontrolira testosteron, koji se proizvodi u testisima i nadbubrežnim žlijezdama.
  3. Barijera.Sok prostate sadrži mnogo enzimskih supstanci i poliana, koje sprečavaju prodiranje infektivnih agenasa u urinarni trakt.

Jednostavno rečeno, prostata je odgovorna za potenciju i druge funkcije koje osiguravaju razmjenu spolnih hormonskih supstanci, što pozitivno utiče na seksualni život i zdravlje genitourinarnog sistema. Funkcionisanje čitavog muškog reproduktivnog sistema zavisi od aktivnosti žlezde. Prema naučnoj klasifikaciji, funkcije prostate podijeljene su u tri glavna područja, ali u stvarnosti ih ima mnogo više. Stoga čak i neznatno odstupanje u radu žlijezde može dovesti do prilično ozbiljnih posljedica.

Koje su opasnosti od patologija prostate?

Mnogi muškarci patologiju prostate ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. U međuvremenu, upalne lezije prostate ne mogu se zanemariti, jer su okidač za razvoj opasnih genitourinarnih patologija. Statistika kaže da nakon 45. godine, u nedostatku preventivnih mjera, svaki drugi muškarac pokazuje znakove upalnih procesa u tkivima prostate. Štaviše, kod 50% ovih pacijenata dijagnoza otkriva hronični i uznapredovali prostatitis.

Prostatitis je često praćen nedostatkom seksualne želje kod muškaraca

Potreba za liječenjem prostatitisa je zbog visokog rizika od komplikacija. Prvo, primjetno je smanjenje erektilnih funkcija i seksualne želje, te nedostatak erekcije. Gotovo sve patologije prostate i genitourinarnog sustava popraćene su sličnim simptomima. Ako muškarac izbjegava seksualne odnose, tada se može posumnjati na razvoj upale prostate, posebno u nedostatku jutarnje erekcije i učestalog noćnog mokrenja.

Drugo, neliječeni prostatitis može biti zakompliciran kroničnošću upalnog procesa i njegovim širenjem na druge zdjelične strukture poput uretre, sjemenih mjehurića ili testisa. Osim toga, nedostatak terapije za prostatitis može dovesti do sepse i apscesa tkiva prostate, sklerotičnih procesa u prostati. Također, zanemarivanje liječenja opasno je za razvoj erektilne disfunkcije, neplodnosti, pa čak i malignih tumorskih lezija u žlijezdi.

Muškarci koji vole treba da budu posebno oprezni, jer prisustvo upalnog procesa ukazuje na prisustvo patogenih mikroorganizama koji su ga izazvali. Česte promjene seksualnih partnera prijete razvojem spolno prenosivih infekcija, koje naknadno izazivaju upalu prostate. A višestruke patogene mikroorganizme poput klamidije i mikoplazmoze, streptokoka ili stafilokoka, trihomonasa ili gardnerele bit će mnogo teže uništiti. Stoga, posebno promiskuitetni muškarci moraju koristiti barijerne metode kontracepcije kako bi spriječili patologije prostate i spolno prenosive bolesti.

Partnerski prostatitis je opasan i za žene, jer se nakon spolnog odnosa upalni proces može proširiti na sluznicu mokraćne cijevi žene, a zatim i na mjehur, zbog čega se nakon seksa razvija cistitis. Stoga se patologija ne može zanemariti.

Prostatitis i seks

Većina pacijenata sumnja da je moguće imati seks sa prostatitisom. Pitanje je dvosmisleno.

Stručnjaci kažu da je kod prostatitisa neophodna određena apstinencija u smislu seksualnih užitaka, ali je istovremeno važan i redovan seksualni odnos. Ove preporuke se međusobno isključuju, ali imaju svoje mjesto.

Kao što znate, odlična prevencija začepljenja prostate je masaža žlijezde. A najbolja masaža je seksualni odnos, tokom kojeg dolazi do ejakulacije, praćene kontrakcijama mišića žlijezda i zdjelice. Kao rezultat toga, nakupljeni sekret se oslobađa iz žlijezde zajedno s ejakulatom, a protok krvi se povećava u maloj zdjelici, što doprinosi ubrzanom uklanjanju produkata raspadanja. Stoga seksualna intimnost pomaže normalizaciji aktivnosti prostate.

Pun seksualni život s jednom ženom spriječit će razvoj prostatitisa

Ako problem razmotrimo iz perspektive dinamike patološkog procesa, jasno je da će seksualna apstinencija koju je ukazala specijalista najvjerojatnije, naprotiv, izazvati pogoršanje patološkog stanja pacijenta. Ispostavilo se da je seks dobar za vas. Praksa pokazuje da je problem kongestivnih pojava prostate nemoguće riješiti samo uz pomoć lijekova, čak i onih super efikasnih. Neophodan je kurs duboke masaže prostate, odnosno seks leči prostatitis. Muškarci bi trebali zapamtiti da će nedostatak potražnje za žljezdanim organom, odnosno dugotrajna seksualna apstinencija, neizbježno dovesti do stagnacije, što samo pogoršava upalno stanje prostate.

Dakle, prostatitis i seks su potpuno kompatibilna stanja, ali je važan stadij patološkog procesa i stepen njegove težine, jer kod nekih oblika prostatitisa seks može biti štetan i samim tim kontraindiciran. Osim toga, ponekad je bolest toliko ozbiljna da muškarac fizički nije u mogućnosti da obavlja bračne dužnosti. Stoga je u svakom pojedinačnom slučaju neophodna konsultacija sa urologom.

Kako prostatitis utiče na seksualni život?

Upalne lezije prostate javljaju se kod 30-40% muškaraca u dobi od 25-45 godina, a sve je više mladih pacijenata sa takvom patologijom. Neki stručnjaci sugerišu da razvoj prostatitisa podstiče nedovoljno redovan seksualni život pacijenata, što je donekle tačno. Redovnim spolnim odnosom povoljno djeluje funkcionalnost muških reproduktivnih struktura, a hormonski status se vraća. Ali pretjerana aktivnost ili nedovoljni seksualni kontakti mogu izazvati razvoj upalnog oštećenja tkiva prostate. U pozadini rijetkih spolnih odnosa, moguća je kongestija u prostati i karličnim strukturama općenito.

  • Stagnacija sekrecije prostate i protoka krvi doprinosi razvoju infektivnih patologija i kroničnosti akutnog procesa prostate.
  • Ali pretjerana seksualna aktivnost također može dovesti do razvoja upale prostate, posebno ako muškarac prečesto mijenja partnericu.
  • Takva seksualna aktivnost povezana je s visokim rizikom od prenošenja infekcija koje mogu izazvati razvoj prostatitisa.

Utiče na vjerovatnoću razvoja prostatitisa i na kvalitetu seksualne intimnosti. Za vrijeme seksualnog uzbuđenja povećava se protok krvi u karlici, krv dotječe do genitalija i prostate. Kada dođe do orgazma, počinju kontrakcije žlijezde uz pomoć kojih se ona oslobađa viška krvi u vaskularnim kanalima. Stoga je polni polni odnos svojevrsna preventivna metoda protiv razvoja upalnih lezija u žlijezdi. Ovo dokazuje da je moguće imati seks kada se leči prostatitis. Bitno je samo kako. Prekinut ili predug seksualni kontakt, naprotiv, povećava vjerovatnoću upale prostate.

Nažalost, patologije prostate su praćene ozbiljnim seksualnim poremećajima. Da bismo razumjeli kako prostatitis utječe na seksualni život, dovoljno je pogledati moguće komplikacije patologije, među kojima je prilično česta erektilna disfunkcija, odnosno impotencija. Polovina pacijenata sa prostatom ima erektilne poremećaje i oslabljene erekcije različite težine. A 25% pacijenata ima probleme u vidu niskog libida i seksualne želje. Takve promjene negativno utječu na kvalitetu seksualnog i osobnog života pacijenata. Kao rezultat problema s erekcijom, gotovo svi muškarci primjećuju smanjenje učestalosti spolnih odnosa zbog prostatitisa. Kao rezultat toga, odnosi sa seksualnim partnerima se pogoršavaju, pa čak i završavaju.

U pozadini seksualnih problema koji nastaju razvijaju se i psihički problemi, prema statistikama, 75% pacijenata sa prostatitisom ima simptom kao što je psihičko opterećenje. Ovo stanje nastaje pod uticajem više faktora kao što su hronični bol tokom mokrenja, erekcije i ejakulacije, što dovodi do podsvesnog ograničavanja seksualnog odnosa.

Liječenje prostatitisa seksom

Dakle, gore je rečeno da se seksualna aktivnost kod prostatitisa samo potiče, ali takve preporuke ne treba zloupotrebljavati, inače liječenje može biti štetno. Ovdje su, kao i kod uzimanja lijekova, važni doziranje i režim liječenja. Stoga liječenje prostatitisa seksom zahtijeva poštivanje određenih pravila.

  1. Za početak, vrijedi naučiti da seksualna intimnost treba biti redovna. Redovnost ovdje ne znači puno seksualnih odnosa. Intimnost bi se trebala odvijati u uvjetima umjerenog intenziteta, kako se ne bi izazvala dodatna kršenja i ne bi nanijela još veća šteta već oštećenoj upaljenoj prostati. Trajanje takvog tretmana nije bitno, najvažnije je da se svaki kontakt završava obaveznom ejakulacijom. U prisustvu kronične upale, pacijente često muče bolni osjećaji, u takvoj situaciji potrebno je neko vrijeme suzdržati se od seksualnih užitaka. Ako pacijentica nije sklona seksu čak ni u prisustvu boli, preporučuje se korištenje barijerne kontracepcije. To je neophodno kako bi se izbjegao prijenos patogene mikroflore na seksualnog partnera.
  2. Dakle, pacijentima je dozvoljen seksualni odnos, ali obavezan uslov za seksualni život sa prostatitisom je monogamija - mora postojati jedan partner za seksualni odnos. Ovaj zahtjev je zbog individualne mikroflore svake osobe, pa se prilikom promjene seksualnih partnera javlja neželjeni kontakt s različitim mikrobima. Iako nisu patogene prirode, ipak mogu izazvati komplikacije upalnog procesa, jer se zahvaćena žlijezda teško bori protiv stranih mikroorganizama.
  3. Ako par ima analni seks, onda je potrebno koristiti kondom, jer partnerov rektum također ima svoju mikrofloru, koja, prodiranjem kroz uretru u tkivo prostate, može izazvati razne komplikacije.

Prostatitis se ne može otkloniti samo lijekovima, potrebna je stimulacija i masaža tkiva prostate, što se može postići redovnim seksualnim odnosom.

Prevencija prostatitisa

Seks je vrlo efikasan lijek ne samo u liječenju zagušenja i upale prostate, već i u prevenciji takvih stanja. Koje su preventivne prednosti seksualnog odnosa? Prilikom seksualnog kontakta u muško tijelo se oslobađa snažna anestetička tvar koja pomaže u suočavanju s neugodnim i bolnim osjećajima. Ako nepodnošljiva bol ometa normalan i ispunjen seksualni život, onda otprilike pola sata prije intimnosti možete uzeti tabletu protiv bolova kako biste nesmetano vodili ljubav.

Ako pacijent ima prostatitis bakterijskog porijekla, masaža prostate je kontraindicirana. U ovoj situaciji, redovni seks će pomoći da se nosite sa začepljenjem prostate i stimulišete lučenje soka prostate.

Ako muškarac redovno ima seksualne odnose s jednom partnericom, tada se neće susresti s takvim patološkim stanjem kao što je prostatitis, pod uvjetom da nema drugog utjecaja na prostatu ili obližnje zdjelične strukture. Prema statistikama, vjerovatnoća razvoja prostate uz redovnu seksualnu aktivnost je znatno smanjena. Ako je muškarcu već dijagnosticirana akutna upala prostate, onda će kroz praksu redovitih spolnih odnosa spriječiti degeneraciju akutnog oblika patologije u kroničnu.

Kada se dijagnosticira prostatitis, muškarac mora strogo pratiti svoj način života i seksualne partnere. Liječenje mora propisati specijalista. U seksualnom životu bolje je fokusirati se na jednu ženu, tada će redoviti seks ubrzati oporavak, spriječiti razvoj komplikacija na prostati i osloboditi pacijenta od zagušenja u tkivima žlijezda.